10 Mart 2011 Perşembe

Anakart Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Anakartlar aslında yıllardan beri kullanılan devre kartlarından başka birşey değildir. Fakat teknolojiyle birlikte gelişerek sıradan bir devre kartı olmaktan çıkmış ve başlı başına bir teknoloji ürünü olarak görülmeye başlanmıştır. İlk anakart 1982 yılında IBM bilgisayarlarda kullanılmıştır. 1982′de kullanılan anakart ile günümüzde kullandığımız anakartlar arasında boyutu itibariyle fazla bir fark yoktur.Büyük devre elemanlarından oluşan bu kartın üzerinde 4.7 MHZ Intel 8088 işlemci, BIOS, bellek ve çeşitli kartların takılabileceği yuvalar bulunuyordu. Eğer bu bilgisayara disket sürücü, paralel çıkış veya başka bir şey takmak isterseniz ona uygun bir kart alıp anakarta takmanız gerekiyordu.

Anakart Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Anakartı ilk olarak, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartı olarak tanımlayabiliriz. Anakart üzerindeki parçaların birbiriyle iletişim halinde olabilmeleri için harici işlemci (CPU) nin yanında bir de dahili yani modern anakartlar üzerinde standart olarak bulunan işlemciler vardır bu işlemcilere de “Chipset” adı verilir. Chipsetlere bilgisayarın ikinci işlemcisi de denilir çünkü bilgisayarın performansında en az Cpu’lar kadar etkilidirler.

Günümüzde anakart üreticileri (Asus,Intel,Gigabyte,MSI vs.) birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içindedirler, ürettikleri anakartlarda aynı Chipsetleri kullansalar da kartlar üzerinde ki donanım ve araçlar ile birbirlerine üstünlük sağlama çabası içerisindedirler.





Devamı: http://www.bilgiustam.com/anakart-nedir-nasil-calisir/#ixzz1GH4DF64s






Anakartlar elektriği geçirmeyen fiberglas malzemeden üretilirler ve üzerinde bakır yollar bulunur, çok karmaşık bir yapıdadırlar ama çalışma prensibleri oldukça basittir.

Standart bir anakart üzerinde bulunan minimum bileşenler ve donanımlar; İşlemci, Chipset (Yonga Seti), Ram, Ses kartı, Ekran kartı, Ethernet kartı, Bios, Ram slotları, PCI slotları, AGP Slotları vesairedir. Bunların yanısıra klavye ve farenin takılabileceği PS/2 bağlantıları da anakart üzerine entegre edilmiştir.
Chipset (Yonga Seti): Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi Chipsetler bilgisayar içerisinde haberleşmeyi sağlar. Bileşenler üzerindeki haberleşme ne kadar hızlı gerçekleşirse bilgisayarın performansıda o derece artar. Bu nedenle chipsetlerin bilgisayar performansı üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Günümüzde en çok kullanılan Chipsetler Intel firması tarafından üretilmektedir.Silicon Integrated Systems (SIS), Acer Labs Inc. (ALI), VIA gibi üretici firmaların da geliştirdiği popüler yonga setleri vardır.

VeriYolu (Bus): Anakart üzerindeki bileşenlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan aygıtların chipsetler olduğunu söylemiştik veriyolu (Bus) ise chipsetlerin haberleşmeyi sağlarken kullandığı yolu teşkil eder yani veriyolları bileşenler arasındaki köprülerdir. Örnekle açıklamak gerekirse Chipsetleri sabit telefonlara, Veriyollarını ise telefon kablolarına benzetebiliriz. Nasıl ki telefon görüşmesi yaparken kablolar aracılığı ile iletişim kuruyorsak Chipsetler de Veriyolları aracılığı ile bileşenler arasındaki iletişimi sağlar.

Veri yolları Standart ve Adres olarak ikiye ayrılır.Standart veri yolları bilgisayarda yaptığımız işlemlerle ilgili verileri aktarırken, adres veriyolu verilerin nerelere gideceğini belirler. Bilgisayar üzerindeki her parçanın bir kapasitesi olduğu gibi veriyollarının da kapasitesi vardır ve bu kapasite veriyolunun bir seferde ne kadar veri aktarabileceğini belirler. Mesela 16 bit’lik veriyolu bir seferde 16 bit, 32 bitlik veriyolu bir seferde 32 bit veri akışı sağlar.Tahmin ettiğiniz gibi bu da bilgisayarın performansı açısından oldukça önemlidir. Yalnızca iki donanım aygıtını birbirine bağlayan veriyoluna “port” adı verilir. Örneğin : AGP (Advanced Graphics Port)

Günümüzde bilgisayarlarda ISA, PCI ve AGP veriyolları kullanılmaktadır.



Devamı: http://www.bilgiustam.com/anakart-nedir-nasil-calisir/#ixzz1GH4LSvLU







ISA (Industry Standard Architecture): 1984 yılında geliştirilmiştir. ISA veriyolu en fazla 16 bit genişliğinde ve 8 Mhz hızında çalışabilmektedir. ISA veriyolları hızlı veri akışına ihtiyaç duymayan Sound Blaster uyumlu ses kartları için kullanılmaktadır.

AGP (Advanced Graphics Port): Yalnızca ekran kartlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.Grafik ağırlıklı uygulamalardaki gelişmeler AGP veriyolunun geliştirilmesini zorunlu kılmış ve 1997 yılının sonlarında 32 bit genişliğinde ve 66 Mhz hızlarında geliştirilmiştir.Veriyolu kapasitesi 266 mb/sn’dir.

PCI (Peripheral Component Interconnect): Tak çalıştır destekli bir veriyoludur. 1993 yılında Intel firması tarafından geliştirilmiştir ve 64 bit’liktir.Ancak uyumluluk problemleri nedeniyle genelde 32 bit olarak kullanılır.Veriyolu kapasitesi 133 mb/sn’dir.

Bilgisayar Nedir? Donanımları Nelerdir....

CPU: Central Processing Unit ( Merkezi İşlem Birimi). Ana İşlem Ünitesi, Merkezi İşlemci ya da kısaca işlemci.
Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözen ve karşılığı olan işlemleri yerine getiren merkez birimi. CPU genellikle bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Çünkü tüm işlemler CPU tarafından yapılır. Bu nedenle bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı işlemcisinin yeteneği ve hızıyla doğrudan ilgilidir.

HARDDISK: Sabit disk.
Bilgisayarlarda bilgi depolama ünitesi. Sabit diskler büyük miktarda bilgiyi uzun süreli olarak saklamak için kullanılan manyetik disklerdir. Genellikle taşınabilir olma özelliği yoktur. Zaten bu yüzden de sabit disk adını almışlardır. Bilgisayar kasasının içinde kendileri için ayrılmış yuvalara yerleştirilirler. Sabit diskler özellikle disketlerle karşılaştırıldığında çok büyük miktarda bilgi depolama özelliğine sahiptirler.
DISK DRIVE: Disk sürücü.
Diske veri yazan ya da okuyan birim. Disk sürücüler okuyup yazdıkları disk tipine göre çeşitli isimler alır: Disketlere okuyup yazan disket sürücüler, optik disklere okuyup yazan optik sürücüler gibi...genelde, disk sürücü dendiğinde sabit disk sürücü kastedilir. Disk sürücüler bilgisayarın içine yerleştirilebileceği gibi, bir dış ünite olarak da bağlanabilir.
MAINBOARD: Ana kart.
Bilgisayarlardaki temel devre ve bileşenleri üzerinde bulunduran kart. Ana kart, CPU, BIOS, bellek, depolama aygıtı arabirimleri, seri ve paralel portlar, genişleme yuvaları ve ekran, klavye gibi çevre ünitelerinin denetleyicilerini bulundurur. Bir PC’ yi daha iyi bir modele çevirmek için ana kartı değiştirmek gerekir. Ana kartla birlikte sadece CPU değil, ROM ve ana bellek de daha iyi modele geçirilmiş olur. Ancak bu işlem sırasında genişleme kartlarının yeni ana kartla uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
RAM: Random Access Memory. Rasgele Erişimli Bellek.
Herhangi bir noktasına doğrudan erişilebilen bellek tipi. Bir bilgisayarın ne kadar RAM’a sahip olması gerektiği, kullandığı işletim sistemi ve çalıştıracağı programların ihtiyaçlarına bağlıdır. Özellikle grafik kullanıcı yüzüne sahip işletim sistemleri daha çok RAM kullanır.
ROM: Read Only Memory. Salt Okunur Bellek.
İçerdiği verilerin üzerine sadece bir kere yazıldığı ve bir daha değiştirilemediği bellek tipi. ROM’ lar bilgisayarlarda hiç değişmeyecek ancak sürekli kullanılan bazı programları saklamak için kullanılır. Bilgisayarın yüklenmesini sağlayan ana program gibi... Bir ROM yongası üreticisinden çıktığında içeriği belirlenmiştir. ROM’ ların RAM’ lerden en önemli farkı, elektrik akımı kesildiğinde RAM’ lerin sakladıkları bilgileri kaybetmelerine rağmen, ROM’ ların etkilenmemeleridir.
KEYBOARD: Klavye.
Bilgisayarın bilgi girişinde kullanılan ve daktiloya benzeyen parçası. Klavyeler harflerin dizilişine göre farklı tiplerde olabilirler. Sol üstte bulunan harf Q ise Q klavye F ise F klavye olarak adlandırılır. F klavyede harfler Türkçe daktilolarda düzenledikleri şekildedirler.
MONITOR: Ekran.
Bilgisayarlarla kullanıcılar arasındaki görsel bağlantıyı sağlayan birim. Ekranlar büyüklüklerine, gösterdikleri renk sayısına ve destekledikleri çözünürlük oranlarına göre sınıflanır.
SOUND CARD: Ses kartı.
Bilgisayarın sesi işlemesini sağlayan genişleme kartı. Bir ses kartı olmadan bilgisayar sadece bip sesleri ve oldukça mekanik melodiler çıkarabilir. Oysa pek çok yazılım ve CD-ROM’ lar çok daha yüksek kalitede bir ses çıkışına ihtiyaç duyar. Ses kartları, karta bağlanan hoparlörler aracılığıyla dijital ses elde edilmesini sağlar.
MOUSE: Fare.
İmlecin ekran üzerindeki hareketlerini kontrol eden araç. Bir kablo ile bilgisayara bağlanan küçük bir araç olan fare, düz bir yüzeye sürterek kullanılır. Bu yüzeyde yapılan hareketler, benzer şekilde imlecin (cursor) de ekranda serbestçe hareket etmesini sağlar. Böylece imleç istenen nesne üzerine getirilebilir.
CD-ROM: Compact Disk-Read Only Memory.
Yüksek kapasitede bilgi depolamak için kullanılan optik disklerdir. CD-ROM’ ların üzerine bilgiyi kaydedebilmek için özel araç kullanılır.
DVD-ROM: Dijital Versatile Disk.
CD-Rom’ların yerini alması beklenen yeni bir optik disk teknolojisi. 133 dakikalık bir filmin tek bir diskte tutulması sağlanabilecek DVD-Romlarla. DVD-Rom oynatıcı denilen aletlerin normal CD-Romları da oynatması söz konusu.
SCANNER: Tarayıcı.
Kağıda basılı yazı ve resimleri okuyup bilgisayarların anlayacağı biçime çeviren araç.
PRINTER: Yazıcı.Bilgisayar ile üretilen metin ve resimleri kağıda basmak için kullanılan araç.
MODEM: Kısaltma, Modulator-Demodulator.
Telefon hatlarından veri aktarmakta kullanılan araçlar. Bilgisayarlar verileri dijital olarak saklarlar, ancak telefon hatları üzerinden gönderilen veriler analog yapıda olmalıdır. Bu yüzden modemler bilgisayarların dijital yapıda sakladıkları verileri analog yapıya çevirerek gönderme işini üstlenir. Bu işlemin tersi de yine modemler tarafından gerçekleştirilir. Telefon hatlarından analog yapıda gelen sinyalleri bilgisayarların anlayacağı dijital yapıya çevirirler.

Final ve Vize Notlarını Hesaplanması.

Private Sub Command2_Click()


Dim V, y, f


V = InputBox("Lütfen Vize Notunuzu Giriniz", "vize notunuz", "0")


f = InputBox("Lütfen Final Notunuzu Giriniz", "final notunuz", "0")


y = (V * 0.3) + (f * 0.7)


MsgBox y


Select Case y


Case 0: MsgBox (" Hiç birşey bilmiyorsun")


Case 1 To 24: MsgBox (" Kötü")


Case 25 To 44: MsgBox ("Çok iyi Değil")


Case 45 To 54: MsgBox (" Geçer")


Case 55 To 69: MsgBox ("Fena Değil")


Case 70 To 84: MsgBox (" İyi")


Case 85 To 100: MsgBox ("Çok iyisin")


Case Else: MsgBox ("Yanlış veya geçersiz not girdiniz")


End Select


End Sub

Visual Basic Girilen Sayıyı Yazıya Çevirme

Basit string functionlarıyla sayıyı yazıya çevirmek. Pek anlaşılır olmadı fakat işe yarar duruyor.

Function NToT(Value)
Dim N(100)
Dim T(5)

N(0) = "sıfır"
N(1) = "bir"
N(2) = "iki"
N(3) = "üç"
N(4) = "dört"
N(5) = "beş"
N(6) = "altı"
N(7) = "yedi"
N(8) = "sekiz"
N(9) = "dokuz"
N(10) = "on"
N(20) = "yirmi"
N(30) = "otuz"
N(40) = "kırk"
N(50) = "elli"
N(60) = "altmış"
N(70) = "yetmiş"
N(80) = "seksen"
N(90) = "doksan"

T(0) = ""
T(1) = "bin"
T(2) = "milyon"
T(3) = "milyar"
T(4) = "trilyon"
T(5) = "kattrilyon"

ThreeIn = Int(Len(Value) / 3)
ThreeOut = Len(Value) - ThreeIn * 3
ThreeOuttedText = Mid(Value, ThreeOut + 1)
ThreeInText = Left(Value, ThreeOut)

Dim Threes()
ReDim Threes(ThreeIn)

Select Case Len(ThreeInText)
Case 1
LeftText = N(ThreeInText)
Case 2
If Mid(ThreeInText, 2, 1) <> "0" Then
LeftText = N(Left(ThreeInText, 1) & "0") & N(Right(ThreeInText, 1))
Else
LeftText = N(ThreeInText)
End If
End Select

If ThreeIn <> 0 Then
Dim SplittedNumber()
ReDim SplittedNumber(ThreeIn - 1)

For i = 0 To UBound(SplittedNumber)
SplittedNumber(i) = Mid(ThreeOuttedText, (i * 3) + 1, 3)
Next

For i = UBound(SplittedNumber) To 0 Step -1
If Mid(SplittedNumber(i), 1, 1) <> "0" Then
If Mid(SplittedNumber(i), 1, 1) <> "1" Then
A = N(Mid(SplittedNumber(i), 1, 1)) & "yüz"
Else
A = "yüz"
End If
Else
A = ""
End If
If Mid(SplittedNumber(i), 2, 1) <> "0" Then
B = N(Mid(SplittedNumber(i), 2, 1) & 0)
Else
B = ""
End If
If Mid(SplittedNumber(i), 3, 1) <> "0" Then
C = N(Mid(SplittedNumber(i), 3, 1))
Else
C = ""
End If

Threes(UBound(SplittedNumber) - i) = A & B & C
Next

For i = IIf((ThreeOut = 0), UBound(Threes) - 1, UBound(Threes)) To 0 Step -1
ThreeText = ThreeText & Threes(i) & T(i) & " "
Next
End If

LastText = LeftText & ThreeText
LastText = Replace(LastText, "birbin", "bin")
LastText = Replace(LastText, " bin", "")
LastText = Replace(LastText, " milyon", "")
LastText = Replace(LastText, " milyar", "")
LastText = Replace(LastText, " trilyon", "")
LastText = Replace(LastText, " kattrilyon", "")
NToT = LastText
End Function

Visual Basic Gelismis DataGridView bileseni - Cut, copy, paste, vb fonksiyonlari tanimli

DataGridView bileseninin en buyuk sorunu copy paste fonksiyonlarinin kendiliginden tanimli olmamasi. Bu yeni dataGridView bileseni, yerel menu iceriyor ve dogrudan menu uzerinden bu fonksiyonlara ulasilabiliyor. Ayrica eklenen yeni satira satir numarasi ekliyor.

Modulu projenize dahil ettikten sonra, once normal DataGridView ekleyin daha sonra, designer kodundan DataGridView tanimini newDGV olarak degistirin.

Sorun olusa erdenertorer (at) gmail . com 'a yazin.


' Advenced DataGridView - Cut, Copy, Paste, Insert Row, Delete rows implemented with context menu
' Even adds row numbers automatically!
' After adding the regular DataGridView Simply modify the designer code to point newDGV
' Feel free to use this class, but if you improve that please let me know and send me the new version!
' If you like it, just e-mail me let me know. That would make me happy :)
' Erden Ertorer August 2009, erdenertorer (at) yahoo . com

' Gelismis DataGridView - Cut, Copy, Paste, Insert Row, Delete rows, Select all fonksiyonlari ekledim.
' Hatta otomatik satir numarasi ekliyor.
' Normal DataGridView ekledikten sonra designer kodundaki DataGridView tanimini newDGV ile degistirin.
' Gonlunuzce kullanin ama modifiye edip daha iyisini yazarsaniz beni haberdar edin :)
' Hatta cok sevdiyseniz bir mail atin, mutlu olayim :)
' Erden Ertorer Austos 2009, erdenertorer (at) yahoo . com

Module NewDGVmodule
'Permission switches
Public p_cutAllowed As Boolean
Public p_pasteAllowed As Boolean
Public p_enlargeXallowed As Boolean
Public p_enlargeYallowed As Boolean
Public p_addRowNumbers As Boolean

Public Class NewDGV 'Name of the new DataGridView
Inherits System.Windows.Forms.DataGridView
Friend WithEvents NewDGV As System.Windows.Forms.DataGridView
Private menu As New ContextMenuStrip

Public Sub New() 'Initialise the parameters
menu.Items.Add("Cut")
menu.Items.Add("Copy")
menu.Items.Add("Paste")

menu.Items.Add("selectAll")

menu.Items.Add("Delete row(s)")
menu.Items.Add("Insert a row")

Me.ContextMenuStrip = menu

' Predefined permissions. Can be changed in code.
p_cutAllowed = True
p_pasteAllowed = True
p_enlargeXallowed = True
p_enlargeYallowed = True
p_addRowNumbers = True

'Add event handlers
AddHandler menu.Items(0).Click, AddressOf Cut_Click
AddHandler menu.Items(1).Click, AddressOf Copy_Click
AddHandler menu.Items(2).Click, AddressOf Paste_Click
AddHandler menu.Items(3).Click, AddressOf Select_All_Click
AddHandler menu.Items(4).Click, AddressOf DeleteRow_Click
AddHandler menu.Items(5).Click, AddressOf InsertRow_Click

'For capturing the keys
AddHandler menu.KeyDown, AddressOf Menu_key_down

End Sub
'Menu events
Private Sub Cut_Click()
Me.Cut()
End Sub
Private Sub Copy_Click()
Me.Copy()
End Sub
Private Sub Paste_Click()
Me.Paste()
End Sub
Private Sub Select_All_Click()
Me.Select_All()
End Sub
Public Sub Select_All()
Me.SelectAll()
End Sub
Private Sub DeleteRow_Click()
Me.DeleteRow()
End Sub
Private Sub InsertRow_Click()
Me.InsertRow()
End Sub
'Cut function
Public Sub Cut()
If Me.RowCount > 1 Then 'Check if it is the only one
Clipboard.SetDataObject(Me.GetClipboardContent()) 'Store cells
If p_cutAllowed = False Then Exit Sub
For i = 0 To Me.SelectedCells.Count - 1
Me.SelectedCells.Item(i).Value = "" ' Clear content
Next
End If
End Sub
'Copy
Public Sub Copy()
Clipboard.SetDataObject(Me.GetClipboardContent())
End Sub
'Paste
Public Sub Paste()

'Check if it is allowed
If p_pasteAllowed = False Then Exit Sub

Dim tArr() As String
Dim arT() As String
Dim i, ii As Integer
Dim c, cc, r As Integer

'Parsing the line
tArr = Clipboard.GetText().Split(Environment.NewLine)

r = Me.SelectedCells(0).RowIndex
If Me.SelectedCells(0).RowIndex > Me.SelectedCells(Me.SelectedCells.Count - 1).RowIndex Then r = Me.SelectedCells(Me.SelectedCells.Count - 1).RowIndex

c = Me.SelectedCells(0).ColumnIndex
If Me.SelectedCells(0).ColumnIndex > Me.SelectedCells(Me.SelectedCells.Count - 1).ColumnIndex Then c = Me.SelectedCells(Me.SelectedCells.Count - 1).ColumnIndex

' Check if the selection is bigger than the row size and enlarging is permitted
If (tArr.Length + r) > Me.RowCount And p_enlargeYallowed Then
Me.RowCount = (tArr.Length + r) + 1
ElseIf p_enlargeYallowed = False Then
MsgBox("The item is bigger than the table!", MsgBoxStyle.OkOnly)
End If

' Paste the cells
For i = 0 To tArr.Length - 1
If tArr(i) <> "" Then
arT = tArr(i).Split(vbTab)
cc = c
For ii = 0 To arT.Length - 1
If cc > Me.ColumnCount - 1 Then Exit For
If r > Me.Rows.Count - 1 Then Exit Sub
With Me.Item(cc, r)
.Value = arT(ii).TrimStart
End With
cc = cc + 1
Next
r = r + 1
End If
Next
End Sub

'Adding row number for new rows
Private Sub dataGridView1_RowPostPaint(ByVal sender As Object, ByVal e As DataGridViewRowPostPaintEventArgs) Handles Me.RowPostPaint
'Check the permission
If p_addRowNumbers = False Then Exit Sub

Using b As SolidBrush = New SolidBrush(Me.RowHeadersDefaultCellStyle.ForeColor)
e.Graphics.DrawString(e.RowIndex.ToString(e.RowIndex), Me.DefaultCellStyle.Font, b, e.RowBounds.Location.X + 20, e.RowBounds.Location.Y + 4)
End Using

End Sub

Private Sub DeleteRow()
Dim i, nRmin, nRmax As Integer

'Scan all selected cells to get the max and min row numbers
nRmin = 10000
nRmax = 0
For i = 0 To Me.SelectedCells.Count - 1
If nRmin > Me.SelectedCells(i).RowIndex Then nRmin = Me.SelectedCells(i).RowIndex
If nRmax < Me.SelectedCells(i).RowIndex Then nRmax = Me.SelectedCells(i).RowIndex
Next

'Delete rows from higher to lower
If Me.RowCount > 1 And Me.CurrentCell.RowIndex < Me.RowCount - 1 Then

For i = nRmax To nRmin Step -1
Me.Rows.RemoveAt(i)
Next

End If
End Sub
'Insert a new row
Private Sub InsertRow()
If Me.RowCount > 1 Then
Me.Rows.Insert(Me.CurrentCell.RowIndex, 1)
End If
End Sub
' Capture the keys and process
Private Sub Menu_key_down(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles Me.KeyDown
If e.KeyCode = Keys.C AndAlso e.Control Then Copy()
If e.KeyCode = Keys.X AndAlso e.Control Then Cut()
If e.KeyCode = Keys.V AndAlso e.Control Then Paste()

If e.KeyCode = Keys.A AndAlso e.Control Then Select_All()

If e.KeyCode = Keys.D AndAlso e.Control Then DeleteRow_Click()
If e.KeyCode = Keys.I AndAlso e.Control Then InsertRow()
End Sub
End Class
End Module

Vİsual Basic de Basit Ve Çalışan mp3 Player

Public Class Form1


Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
OpenFileDialog1.Multiselect = True
OpenFileDialog1.ShowDialog()
OpenFileDialog1.Filter = "mp3 dosyaları (*.mp3)|*.mp3"
AxWindowsMediaPlayer1.URL = OpenFileDialog1.FileName

End Sub

Fireworks ile Basit Bir Televizyon Yapalım

Adım 1: İlk Önce Rounded Renctagle Tool ile çizim için Fireworks ile 600x600 ebatlarında Bir sayfa açiyoruz



Adım 2: Resimde göründüğü gibi Rounded Renctagle Tool'u seçiyoruz




Adım 3: Evet Aracımızı Seçtik şimdi sıra çizimde



Adım 4: Bu adımda yine Rounded Renctagle Tool'u kullanacağız, ama burada dikkat etmemiz gereken şey, daha önce çizdiğimiz kahverengi cephenin içine oturacak şekilde yerleştirmemiz gerektiği. Ve dış cephe değeri 6. Renk olarak ise siyah seçtik, bu sizin istediğinize bağlı tabi.




Adım 5: Ve son olarak 3 tane küçük düğme çizecelim. Bunun için Ellipse tool kullanacağız. Sadece bir tane daire çizip iki defa (ctrl+c ve ctrl+v) yapıyoruz ve düğmelerinizi televizyonun sağ tarafına yerleştiriyoruz.