25 Mayıs 2011 Çarşamba

Adım Adım Bilgisayar Toplama

Tabi kasamizin sag ve sol kapaklari cikarilmis durumda ve kasamizin sol tarafinda resim 32 dede gorundugu gibi anakartimizin vidalanmasi icin extra bir plate var, bu plateyi sökuyoruz

Platemiz yerde simdi yapacagimiz is anakartimizi platenin üzerine koyup, vida yerlerini tespit edip isaretlemek.


isaretleme isleminden sonra sira kasa ile gelen ve anakartimizin uzerine oturacak olan ayakli somunlari isaretledigimiz alanlara yerlestirmeye geldi, resimlerdede ornek olarak gorunuyor.

Bu ayakli somunlar her kasada ayni degildir bazi kasalarda gecmeli olur bazilarinda vida halinde...

Ayakli somunlarimizi yerlestirdik artik, kartimiz vidalanarak sabitlenecek duruma geldi.


Vidalama esnasinda dikkat edecegimiz en onemli husus tornavidayi cok sakin ve büyuük bir dikkatla kullanmaktir. eyer tornavidaya fazla baski yapip karta kaydirirsak, anakartimiz bu darplardan dolayi kullanilamaz hale gelebilir.


Anakart ta tamami ile plateye sabitlendi ve platemizi kasamiza takiyoruz ama platemizi kasamiza takmadan once yapacagimiz son kucuk bir is var. Buda (PSU) bilgisayarimizin güc kaynagini kasamiza monte etmek, bu bazi kasalarin icinde hazir olabiliyor ama genelde kasalar güc kaynaksiz ciplak satilir. Anakartimizin sabitlendigi plate ile takilmis örnek hali resim 41 de.

5. Bölüm ( Güc kaynagi montaji )

Resim 42 de görünen sandart bir (psu) güc kaynagi, ve resim 43 dede güc kaynaginin anakarta baglanacak uclarini inceleyebilirsiniz



Resim 44 de güc kaynagimizi kasamiza nasil ve nereye monte edeceginiz konusunda fikir edinebilrisiniz, aslinda bence bilgisayar toplamada, güc kaynagini monte etmek en kolay is, yapacaginiz sey güc kaynagini üst bos köseye, güc kaynagi faninin kasadaki karsiligi olan fan bosluguna denk gelecek sekilde yerlestirip vidalamaniz.

6. Bölüm ( Güc kaynagi baglantilari )

Resim 45 ve 46 da görünen güc kaynagimizdan anakarta takilacak olan ve anakarta, ana elektrik baklantisini saglayacak sokettir.

Resimdeki gibi uygulayip yandaki manlatin yuvasina gececek sekilde takiyoruz ve resim 47 de gordugunuz islemci elektrik soketinide diyer elektrik soketi gibi mandalini yuvasina oturtturarak takiyoruz.

7. Bölüm ( Kasa baglantilari )
Resim 48 kasamiz uzerindeki (power) (Reset) ve (Led) bu dügme ve isiklar panelini anakatimiza nereden, nasil ve ne ile baglayacagimizi gosteriyor. Burada sizin alacaginiz sadece bir fikir ve örnektir, cunki satin alacaginiz anakart, yapisina göre yaninda bir adette klavuz ile geliyor. bu klavuz cok onemli, montaja baslamadan bu klavuzdaki baglanti semalarini incelemelisiniz.

49. resimde ornek olarak on panel baglantilarinin ne sekilde oldugunu sema olarak gostermis, anakartlarin kasa baglanti semasi genel olarak aynidir ama siz anakartinizin klavuzundaki semadan yararlaicaksiniz tabiki.


50 ve 51. resimlerde size bir fikir vericek tabi, ama tekrar ediyorum kasa ve anakart baglantisini anakartin kendi klavuzu ile yapmaniz daha saglikli bir montaj icin sarttir.

Ve kasa uzerindeki extra USB portlarinin baglantisi olacagi nokta ve ornek bir sema. Bu arada elinizdeki anakartin kasa baglantisi icin yapilmis baglanti noktalarinin hemen yanindaki yazilara dikkat edin. cunki muhtemel olarak takacaginiz kablo uzeridede ayni yazinin karsiligi olur, bu hem USB hemde dügme, isik takimi icin gecerlidir

USB baglantimizin takilmis son hali.

8. Bölüm ( AGP grafik karti montaji )

Resim 54 de AGP slotunu goruyoruz, grafik kartimiz bu slota takilacak.

Grafik kartimizi resimdeki örnekte oldugu gibi AGP slotunun yuvalarina arkadaki mandali acip tabana kadar bastirarark oturtturuyoruz. Ve mandali tekrar kapatip grafik kartimizi sabitliyoruz. resim 56 da ise son islem grafik kartimiz kasaya vidalanarak sabitlenir.

9. Bölüm ( flopy disketin montaji )

Ise kasamizin on panelinden flopy disketinin yerlesecegi bölümün kapagini cikararak baslayalim.

Flopyi takiyoruz ve sabitlemek icin yan taraftan vidaliyoruz.


Sirada flopimizin anakat ve elektirik baglantisi var.


Resim 62 de elektrik baglantimiz gosterilmis, aynen uygulayin ama takarken dikkat edin elektrik skartindaki raylara dikkat edin karsi tarafta gececegi yere uyumlu olamali. Giremeyecek sekilde zorlanirsa teller yamulabilir. Tabi bununla birlikte ödediginiz paralarinza

63. resimde flopy diket surucusunun anakarta gidecek olan kablonun takili hali. Bu kabloyu takarken bir yaninda orta kisiminda ki dise dikkat edin ve karsi tarafta o dis icin bir girinti var. girintiye denk gelecek sekilde takilmali cunki bu girinti dogru baglamanin isareti.

64. resimi takip edersek flopy disketinden cikan flat kablonun anakart uzerindeki baglanti noktasini yerini goruruz, tabi bu her anakartta auyni yerde degil ama flopy slotu hd ve cd rom slotuna gore biraz da enine kisa oluyor. bu konuda anakartinizin klavuzuna mutlaka goz atin.

10. Bölüm ( Harddisk montaji )
Ise hardiskimizin camperlarini ayarlamakla baslayalim. Resim 65 de bir örnek var ama sizin satin aldiginiz harddiskle gelen camper semasina da göz atmanizda yarar var ve genel olarak tüm harddisklrde sema aynidir.

Eyer iki hdd miz varsa birini slave ötekini ise master yapiyoruz. Ama sadece tek hardisk takilacaksa ikisinden biri yapilir

Bunu bir cimbiz yardimi ile telleri yamultmadan dikkatlice semada gosterdigi sekilde takiyoruz.

Sonraki asama harddiski kasamiza vidalayark sabitlemektir.

Flopy dikette yaptigimiz islemin bir benzeri olarak, ide kablosunu bagliyoruz. bu arada belirteyim flopy, cd-rom ve harddisk baglantilarini yapmak hemen hemen aynidir.

Resim 69 da, ide kablolarini görüyorüz.

Harddiskimizden cikan ide kablolarimizin anakar üzerindeki baglanti slotu, (mavi) ve ok isaretinin gösterdigi bosluk ve cikintinin birbirine denk gelecek sekilde takilmasi lazim.

Harddisk takilmasinda son islem flopyde oldugu gibi elektrik baglantisini takiyoruz ve kasamiza vidalayarak sabitliyoruz.
11. Bölüm ( CD-ROM, DVD-ROM, BRENNE Montaji )

kasamizin on panelindeki CD-ROM kapagini cikariyoruz ve CD-ROM surucumuzu reimde gorundugu gibi yuvasina suruyoruz

Harddiskte oldugu gibi CD-ROM lardada camper vardir ve benzeri sekilde camperler takilir resim 74 deki sema ornektir. diyelim iki adet cd surucunuz var biri dvd diyeri CD yakici (brenne) harddiskte taktigimiz gibi biri slave diyeride master olmalidir, eyer tek surucunuz varsa slave yada master ikisinden birinde olsun, fark etmez.

Resim 75 de slave olarak takilmis bir CD-ROM ornegi var.

Vidalayarak sabitliyoruz.

Sirada CD-ROMun anakart üzerine baglanacak (audio) baglantisi var resimdeki örnekte oldugu gibi bagliyoruz.(resim 77)

Harddiskte oldugu gibi CD-ROm dada elektirik baglantisi aynidir (resim 78 )

Aynen harddiskte oldugu gibi CD-ROMada ide kablomuzu bagliyoruz. (resim 79)

Resim 80 de bagli olarak bir örnek.

Genelde anakart üzerinde harddisk ve cd rom icin olan slotlar resim 81 de göründügü gibi yan yanadir (siyah) ama bazen bu slot renkleri sadece siyah yadasari yada baska renkler olabilir, Harddisk veCD-ROMu ikisinde takabilirsiniz.

Resim 82 de görünen nokta ise CD-ROMun en basta bagladigimiz (audio) baglantisinin anakar uzerindeki takilacak noktasidir

(12. Bölüm ( Anakart panelinin baglantilari )

83 ve 84. resimlerde fare ve klavyenin baglanacagi noktalar görünüyor, dikkat edilirse baglanti noktalarinin yanida nereye fare, nereye klavye takilacagini gösteren isaretler var.

Yapacagimiz son islem olarak resim kartimizin monitor cikisina baglamak ve guc kaynagimizin elektirik kablosunu takmak kaliyor.

Artik makinamiz acilmaya hazir bekliyor.

Tabi is bu kadarla bitmiyor Makinamizi calistirdiktan sonra isletim siztemini yüklemek bios updatesi varsa yapmak ve biosu ayarlamak gibi bir takim islmelerde yapilmali, bu sizin kullaniminiza bagli bir sey. ihtiyaca ve gereksinimlere göre ayarlar yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder